Zasady spożywania tłuszczu

 

Tłuszcz zwierzęcy to: masło, śmietana, smalec

Tłuszcz roślinny to: oleje roślinne i większość orzechów

 

Tłuszcze należy spożywać w ograniczonej ilości. Dziennie 23 – 30 g oleju roślinnego, 10 – 15g masła śmietankowego.

 

Szczególnie szkodliwe jest smażenie łuszczów w temperaturze powyżej 150۫C. Taka temperatura występuje na patelni podczas smażenia.

W tej temperaturze wszystkie tłuszcze w tym i oleje roślinne rozkładają się zamieniając się w związki toksyczne. Kiedy smażymy w wysokiej temperaturze to na obsmażonych produktach tworzy się „skórka” przypominająca polietylen. W szczególności znajdują się tam substancje rakotwórcze, a więc spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

 

Zaleca się oczyszczanie masła śmietankowego, przetapianie (klarowanie) go. Przetopione masło nie podwyższa cholesterolu, nie jełczeje i może być bardzo długo przechowywane bez dodawania konserwantów.

 

 

Brak odpowiedzi na “ Zasady spożywania tłuszczu ”

Zostaw komentarz