Tytułem wstępu:

Fragment rozmowy Waldemara Sulisza z Michałem Tombakiem, której tekst znalazłem na stronie: http://www.tombak.pl/


M.Tombak:

Przejadamy swoje najlepsze lata. Z przyzwyczajenia. Przyzwyczajenia do szybkiego jedzenia, picia podczas posiłków, produktów mącznych i słodyczy, wadliwego łączenia pokarmów, leżenia po jedzeniu, siedzącego trybu życia, jedzenia podczas oglądania telewizji i jedzenia w stanach podenerwowania, jedzenia przed snem lub w nocy, jedzenia produktów rafinowanych, z puszki, konserwowanych, wędzonych. Proszę zobaczyć, ile razy użyliśmy słowa: przyzwyczajenie!

 

Jak jeść?

Śniadanie jedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację zostaw wrogowi. Dlaczego we wszystkich religiach świata jest post? Żeby człowiek za dużo nie jadł. Organizm powinien otrzymać tyle pokarmu, żeby mógł jak najlepiej funkcjonować.

A najlepiej funkcjonuje, kiedy tego pokarmu nie ma za dużo. Wtedy organizm ma czas na przetworzenie pokarmu, ma czas na regenerację i na sprzątanie. Żołądek dorosłego człowieka jest w stanie pomieścić tyle, co jego złożone dłonie. Za jednym posiłkiem organizm jest w stanie strawić 30 g mięsa.

 

A co z resztą?

Będzie fermentować, gnić, będą się w nim rozwijać pasożyty, nastąpi dezorganizacja pracy poszczególnych układów. W organizmie mamy kwasowo-zasadową równowagę. Kiedy jemy mięso, zmieniamy płynne środowisko organizmu. Tam, gdzie powinno być zasadowe, robi się kwaśne. Powstają bardzo dobre warunki do rozwoju grzybów i bakterii chorobotwórczych. Zaczynają się choroby wątroby, potem trzustki, potem układu krążenia, potem układu kostnego. Dlatego diety oparte na dużej ilości białka zwierzęcego są na dłuższą metę nie do przyjęcia.

 

Jeść mniej, co jeszcze?

W medycynie tybetańskiej wolno jeść od wschodu do zachodu słońca. To jest zgodne z fizjologią, nie jest zależne od zmian czasu. Nie można było wymyślić nic prostszego.

 

Warto jeść mało mięsa, a dużo warzyw?

Powinniśmy jeść wszystko, co rośnie na drzewach, krzakach i owocuje posadzone w ziemi, do tego maślanki, kefiry i trochę mięsa. Proszę zauważyć, ludzie zamożni chorują najwięcej na choroby układu pokarmowego. Ludzie, którzy jedzą skromniej, mają zdrowszy układ pokarmowy.

Podstawowy błąd, który popełnia człowiek to szybkie jedzenie. Człowiek nie może jeść szybko.

Nie powinien łączyć mięsa z węglowodanami.

Na trawienie smażonego mięsa potrzeba 7 godzin,

Jabłka półtorej godziny,

Kaszy 40 minut.

Jeśli to wszystko naraz znajdzie się w żołądku – układ pokarmowy sobie z tym nie poradzi.

 

Jak jeść?

Wolno. Dokładnie przeżuwając pokarm. Ślina ma działanie bakteriobójcze.

 

Czy pożywienie jest lekarstwem?

Hipokrates mówił, że powinniśmy jeść to, co leczy nasz organizm.

W jabłkach jest lekarstwo: cukry, witaminy, woda. W rodzynkach – jest dużo glukozy potrzebnej dla mocnego mięśnia sercowego. Pokarm, który powstał w naturze, powinien odżywiać i leczyć. W ciastku nie ma nic, co mogłoby nas uleczyć.

(Koniec wywiadu)

 

Razem czy osobno?

Niektóre zasady spożywania białek

Niektóre zasady spożywania węglowodanów

Zasady spożywania tłuszczu

Owoce

Desery

Mleko i jego przetwory

 

W powyższym tekście wykorzystałem fragmenty z książek:

Michał Tombak – Jak żyć długo i zdrowo

Maja Błaszczyszyn – Dieta życia